Menu Luk

Sid godt ved klaveret

Brug en rigtig klaverbænk

Når du, nu sidder der ved klaveret og hygger dig med at spille nogle gode gamle melodier, som I alle godt kan lide at synge med på, tænker du så på, hvor meget glæde du spreder? Børnene synger med – alt, hvad de kan – helt nede fra maven. Du ved de der mavemuskler, som vi ellers aldrig tænker over, at vi har, bliver sat i sving. Din partner smiler og nynner måske med. Og du selv: Du nyder en hyggelig, sen eftermiddag med sang og musik. Du tænker måske ikke på det. Men du ved bare, at det er rart for jer alle sammen.

Ryggen gør ondt

Lige indtil der falder ro på aftenen, og det er sengetid. På det tidspunkt gør det nemlig lidt ondt i din ryg. Du vælger måske at skyde den lille smerte væk. Du ved, at fordi du er et højt menneske, så er det ikke ualmindeligt at have ondt i ryggen. Mange høje mennesker døjer med rygsmerter. Lidt motion gør som regel godt. Derfor tænker du, at din smerte kan forsvinde, hvis du sørger for at få gået lidt ekstra langt på den daglige morgentur med hunden. Og det kan den. Du ved det. Jeg ved det.

Men tænk også lige over hvorfor rygsmerten opstod. Det er nemlig ikke altid kun, fordi vi er høje. Det kan også have noget at gøre med, hvordan vi sidder. Vi sidder nemlig meget. På arbejdet er det helt sikkert, at du har et kontor, hvor I har gode kontorstole. Hjemme har du også sørget for at have en god stol på hjemmekontoret. Men ved klaveret? Har du tænkt over, at du faktisk sidder på en spisebordsstol, som ikke kan indstilles i højden, så du kan spille uden at spænde i musklerne – også i rygmusklerne?

En klaverbænk er vigtig

Det er en fejl, mange af os begår. Vi vil gerne bruge kvalitetstid sammen med familien. Derfor ofrer vi ofte vores eget helbred. Vi hiver den nærmeste stol ind foran klaveret, sætter os på den, begynder at spille, skaber glæde og dans i huset. Og så opdager vi for sent, at vi har siddet helt forkert: Måske skævt på en gammel stol, som ikke bør bruges som klaverstol. Vi har spændt i overarmene, fordi vi har siddet for lavt i forhold til klaverets tastatur. Vi får smerter – og vi ved godt, at vi bør gøre noget ved det. Og det, som vi skal gøre, er ganske nemt: Vi skal købe en ordentlig klaverbænk, som kan indstilles i højden.

God siddestilling er afgørende

Vi skal købe den, fordi den tvinger os til at sidde rankt og samtidigt afslappet. Og når vi sidder rankt, og afslappet så spiller vi faktisk også bedre (= mere glæde i huset), og vi undgår smerterne. Er en klaverbænk dyr? Nej, ikke, hvis du ser det i forhold til, hvad du sparer, fordi du ikke har brug for smertestillende midler. En klaverbænk er heller ikke et stort, grimt skrummel af et møbel. Det er en lille, diskret skammel, som du nemt kan gemme væk under et bord eller ind i et hjørne, så den ikke ’fylder’ i rummet, hvor klaveret også står.

Andet læseværdigt