Menu Luk

Eksempel på velfærdsteknologi

Sæbedispenser

Befolkningen her i landet bliver ældre og ældre. Det er selvfølgeligt dejligt at tænke på, at vi lever længere. Men vi må også se i øjnene, at flere og flere mennesker vil få brug for hjælpemidler, så de kan blive i deres hjem i lang tid. Derfor findes der noget, som bliver kaldt for velfærdsteknologi – læs mere her. Velfærdsteknologi er sådan en betegnelse for forskellige produkter, som kan hjælpe os til at overkomme hverdagen, selvom vi har forskellige skavanker og sygdomme, som kan besværliggøre vores liv. En rollator, fx, hører ind under gruppen af produkter, som kaldes for velfærdsteknologi.

Spiserobotter?

Det samme gør også en spiserobot. Jo, der findes spiserobotter. Det er maskiner, der kan hjælpe mennesker, der har fysiske problemer med at spise. Fx en person, der lider af Parkinson, eller en person, der mangler armene (se mere her). Velfærdsteknologiens produkter henvender sig, dog ikke til det segment i befolkningen, som er ældre, syge eller har handicap. Den henvender sig i høj grad også til mennesker, som måske har mentale problemer, som følge af en sygdom. Et tyngdetæppe kan fx være et godt hjælpemiddel til et menneske, som er meget uroligt. Fx et menneske, der lider af demens, eller et barn, der lider af ADHD.

Særlige behov

Velfærdsteknologien hjælper alle de mennesker, som har særlige behov til, at de bedre kan fungere selvstændigt i hverdagen. Og vi skal være taknemlige for, at der hele tiden bliver udviklet nye produkter inden for den gruppe. Nogle af produkterne bliver faktisk også meget populære iblandt mennesker, der ikke har særlige behov.

Hvad mener jeg med det? Ja, jeg kan svare med et simpelt eksempel: En sæbedispenser med sensor. Sæbedispensere blev først og fremmest udviklet til mennesker, der havde svært ved at holde på et stykke sæbe. Nogle kloge mennesker fandt på, at sæbe ikke behøver at blive opbevaret i fast form. Sæbe er flydende – så de fandt på at fylde flydende sæbe på bøtter med en pumpe i, som det er nemt at trykke på. Det har hjulpet mange mennesker. Og hvem har ikke en sæbedispenser i dag? Det er faktisk meget sjældent, at vi ser et stykke sæbe ude på badeværelset.

Startede på hospitaler

Og ja, sæbedispensere blev først introduceret på hospitaler. Det viste sig, nemlig, at en sæbedispenser er meget mere hygiejnisk, end det er at have stykke sæbe liggende på en beholder ude på badeværelset eller i køkkenet. Så ja, velfærdsteknologi henvender sig ikke kun til mennesker, der har problemer. I dag henvender velfærdsteknologien sig også til almindelige mennesker.

Vi taler ikke kun om små produkter, som vi bruger i vores hverdag. Vi taler også om store og forholdsvist dyre produkter. Tag fx elevationssengen. Det er en populær seng, som mange af os nyder at få 8 timers søvn i. Elevationssengen blev først udviklet til at hjælpe personalet på hospitaler og plejehjem. I dag har mange af os en elevationsseng. Efterhånden som vores samfund bliver mere og mere digitaliseret, ser vi også mange flere produkter inden for velfærdsteknologien. Mange af dem kan styres via apps, som er simple at bruge – også for dem, der har problemer med synet eller mobiliteten.

Andet læseværdigt