Menu Luk

Teams skal kunne samarbejde

Samarbejde

På din arbejdsplads har I nogle meget komplicerede opgaver at løse. I bliver sat sammen i små teams, alt efter hvad projektet kræver og de kompetencer, som der skal til, for at få et succesfuldt resultat. Det er en spændende tilgang til projektarbejde. Du har været involveret i en del projekter nu. Og du har samlet en del erfaring fra de forskellige projekter. Ikke kun sådan fagligt. Så sandelig også på det plan, der handler om at kunne samarbejde med de andre i teamet. Det er ikke altid nemt at samarbejde med alle.

Autoritær leder

Fx var du involveret i et projekt, hvor teamlederen – projektlederen – var så autoritær, at det var umuligt for dig at være effektiv. Du bad derfor ledelsen om at blive flyttet over på et andet projekt. Det kunne ikke lade sig gøre. Der var brug for din kompetence, og du er den eneste i firmaet, der har den. Så værsågod: ”Prøv at tale med projektlederen om hendes autoritære form – og at hun skal lytte til dig. Du ved mere om dit felt, end hun gør!” Det var meddelelsen, du fik fra ledelsen. Lidt øv. Men forståeligt nok.

Du begyndte da også at tale med din projektleder om den ubehagelige og autoritære ledelsesform. Det blev faktisk til flere gode samtaler, og de andre på teamet blev da også involveret i dialogen. Der var bred enighed om, at hvis jeres samarbejde skulle afføde gode resultater, så måtte hun lægge sin stil om. Blive mere lyttende og samtidigt også lidt mere fleksibel.

Handlede om at være bange

Det viste sig, at jeres projektleder havde været meget autoritær, fordi hun var bange for, at I ikke kunne udføre projektet. Men nu, hvor hun havde fået sikkerhed for, at I er et team, der vil have succes, så er hun roligere. Og hun tør nu fortælle, at der er noget, hun ikke ved. I har været igennem en svær og krævende proces. Der har været mistillid og der har været misforståelser. Nu er det meget bedre. Tilliden til hinanden er alfa og omega, når der skal laves projektarbejde. Og jeres samarbejde blev meget bedre. Faktisk så godt, at I gerne vil arbejde sammen igen, når der kommer et lignende projekt.

Teamudvikling med succes

Ledelsen er glad for resultatet, som I nåede frem til. Det fungerer – og det fungerer godt. Der er potentiale. Det er jo det, der skal til, så virksomheden kan drives frem. Men ledelsen er også glad for den tilgang til arbejdet, som den har valgt: Der skal laves teamudvikling som her. Og det er en proces, der tager rigtig lang tid. Et godt team kan ikke altid bare være en gruppe mennesker med forskellige kompetencer. Det skal igennem sine gnidninger. Det skal afprøves. Og det er ikke altid sikkert, at det udvikler sig til et stærkt team. Men risikoen ville ledelsen gerne løbe. Den har været heldig. Der er mindst et meget stærkt team i virksomheden, som kan håndtere nogle af projekterne med succes. Det består af medlemmer, der havde svært ved at samarbejde, men som fandt en vej frem.

Andet læseværdigt