Menu Luk

Tandblegning og hvide tænder

Hvide tænder med blegning

Hvide tænder – et perlesmil. Det vil mange gerne have – omend det ser ud til, at ganske mange danskere (og især mænd) er ret ligeglade. Danske mænds tænder er blandt de ringeste, guleste og mest misfarvede i den vestlige verden – vidste du det?

Men hvad kan man gøre, hvis man gerne vil have hvidere tænder? Lad os se lidt på muligheder og baggrunden for det her:

Tænders farve

Tændernes farve er almindeligvis gullig-hvide. Nogle tænder vil fremstå mere gullige end andre alt efter tandens indre struk- tur. Der er store forskelle fra person til person, men det er karakteristisk, at tændernes farve bliver mørkere med alderen.Tændernes overflade kan misfarves pga. :

  • Tobak
  • Kaffe,te eller rødvin
  • Indtagelse af fødeemner med meget farvestof, som f.eks. kirsebær og blåbærDybereliggende misfarvninger af tænderne kan skyldes:
  • Misfarvning af demineraliserede områder på emaljen der ses som brunlige, stregformede misfarvninger langs tand- kødskanten.
  • Skader på tænderne,der medfører at tandens nerve dør, kan give tanden en grå eller blågrå farve.
  • Behandling med tetracyclin (antibiotikum) under tændernes dannelse.
  • Indtagelse af for meget fluor, mens tænderne dannes (den- tal fluorose). Dental fluorose viser sig typisk som hvidlige pletter på de blivende tænder. I mere udtalt grad vil der forekomme brunlige pletter.
  • Indtrængning af farvestoffer i tandbenet (dentinen). Dette fænomen ses typisk hos ældre, hvor emaljen er slidt væk.

Behandling af misfarvede tænder

Overfladiske misfarvninger

Grundig tandrensning hos tandlægen eller tandplejeren vil fjerne de overfladiske misfarvninger, som stammer fra mad og tobak. Brug af en tandpasta, der er specielt rettet mod misfarv- ninger kan være en hjælp til at kontrollere mængden af mis- farvninger mellem tandlægebesøgene. Hvis misfarvningerne har været der i lang tid, skal du få tandlægen eller tandplejeren til at fjerne misfarvningerne. De ved hvordan det skal gøres uden at beskadige tænderne.

Dybereliggende misfarvninger

Misfarvninger, der sidder dybere i tandens struktur, kan ofte bleges. Blegning kan foretages enten hos tandlægen eller hjemme ved hjælp af et blegesæt, der udleveres af tandlægen. I begge tilfælde anvendes tandblegende geler, som ved en iltningsproces bleger misfarvningerne.

Behandling med blegning af tænder

Blegning i hjemmet er en populær metode i dag. Tandlægen tager et aftryk af de tænder, der skal bleges, og får fremstillet en blød skinne, som omslutter dine tænder. Skinnen bruges til at fastholde blegningsgelen i kontakt med tænderne. Det er vigtigt, at du følger tandlægens anvisninger nøje, og at du kommer til kontrol på tandklinikken.

Blegning hos tandlægen

Denne metode kan anvendes i de tilfælde, hvor misfarvnin gerne er så fremtrædende, at det må forventes, at blegning i hjemmet ikke vil være effektivt. På klinikken har man andre muligheder end dem, du selv kan bruge. For eksempel kan der anvendes et specielt lys til at aktivere og effektivisere blegningsmidlet.Hvordan påvirker hvidere tænder dig?

Hvis du gennem årene har opbygget misfarvede tænder, vil du sikkert genkende følelsen af, at du ikke har lyst til at smile, så man kan se dine tænder? Det er en følelse, mange har. Når du har fået dine tænder bleget, vil du derfor opleve en helt ny form for selvtillid, og du vil genfinde dit ægte og åbne smil. Efter en tandblegning vil du opleve, at du i højere grad ser, hvor gule andres tænder – misfarvede af tobak, kaffe og måske endda dårlig tandbørstning.

Andet læseværdigt