Menu Luk

Vi opvarmer med træpiller

Hus på landet

Der er sikkert mange byboere, der drømmer om at flytte på landet. Nogle af os indser dog, at vi ikke har viden nok om, hvordan et lille hobbylandbrug skal drives. Vi kender slet ikke til reglerne for hobbylandbrug. Vi har en ide om, at det kræver en del arbejde at holde heste og får. Vi nøjes derfor med at lave små insekthoteller i baghaven. Vi opgiver vores idé om at holde fjerkræ, så vi kan få friske æg hver dag. Idéen om at holde får og geder, som er søde og nuttede, bliver også opgivet. Andre, derimod, kender noget mere til, hvad det vil sige at drive landbrug med dyr. De ved, at det er ikke kun er en fysisk ’binding’ til et sted.

Altid tilstede

Husdyrhold på et hobbylandbrug kræver nemlig, at du er til stede hver eneste dag. Året rundt. Du vil måske gerne bo på et landsted, så du kan holde heste. Bare to eller tre heste. De skal dog fodres et par gange hver eneste dag. Du kan ikke slippe for at muge ud. Og du skal sørge for, at der altid er frisk vand til dem. Du skal også kunne planlægge, hvor meget foder til heste du brug for – og hvor tit du skal købe det? Det samme gælder sådan set også, hvis du vil holde får eller geder – eller kvæg.

De ved også, at der vil være en følelsesmæssig ’binding’ til dyrene, som selvfølgelig får navne. Ok, det kan godt være at du ikke giver 25 stk. fjerkræ navne. Men det er ikke ualmindeligt, at i mindre hold, så får de navne. Heste, får og geder har altid navne. Også selvom det er skøre navne. Og fordi de har navne, så har de også personligheder – og her kommer den følelsesmæssige binding ind i billedet. De vil kunne fortælle dig, at et hobbylandbrug med fjerkræ, hestehold og får er et stort arbejde. De vil sikkert råde dig fra din idé om at købe en lille landejendom.

Opvarmning ude på landet

Men hvis du holder fast i din idé om at købe en landejendom, fordi du gerne vil tættere på naturen og dyrene, så skal du vide følgende:

De fleste mindre landbrugsejendomme består ofte af gamle bygninger, som skal renoveres. Lige fra boligen til stalde, lade og hønsehus. Og her skal du være opmærksom. Der eksisterer regler for, hvordan du skal indrette stalde til heste, får og geder. Der er regler for, hvor mange høns du må holde. Og ja, der vil helt sikkert også være regler for, hvordan selve boligen må renoveres. Det kan være, at du bliver nødt til at udskifte det gamle oliefyr med et fyr, der brænder træpiller.

Den gamle brændeovn i køkkenet skal helt sikkert væk. Den er ikke tidssvarende – og heller ikke særlig pæn at se på. Ok, du kan sikkert godt få tilladelse til sætte en ny brændeovn op i din bolig. Det er jo hyggeligt at sidde og kigge på flammerne. Du skal bare sørge for at købe tilstrækkeligt med træbriketter, fordi de er faktisk en god varmekilde.

Andet læseværdigt